En milstolpe

Idag måndag 29 augusti 2016 kommer jag passera 30.000 ord i mitt allra första manus. Det kanske inte är så mycket när man tänker på att jag måste skriva minst 40.000 ord till innan jag kan skicka till mina testpersoner. Ja, de har jag redan fått erbjudande om och accepterat. De kanske hinner ändra sig när jag äntligen kommit dit, vem vet?

Men jag har inte så brått utan tar god tid på mig. Dels för att jag heltidsarbetar och dels finns inte mycket tid mer än ett par timmar varje vecka. Mitt mål är 5-6 timmar varje vecka att få skriva. Min resa från allra första början när jag gjorde mitt synopsis var i december 2014. Sedan har det blivit både författarutbildning på Österlens Folkhögskola 1 år och 2 distanskurser med Jorun Modên och den 3:e författarkursen ska jag gå i april 2017, hoppas bara jag kommer med. Sammanlagt är jag uppe i tid med mitt första manus cirka 1,8 år alltså i december blir det 2 år.

Skrivstund

Så då kanske ni själv kan räkna ut att det tagit tid att skriva men jag är ändå mer än nöjd med vad jag åstadkommit hittills. 30.000 är väl mer än det flesta förstagångsförfattarna skriver innan de tröttnar och lägger av. Men inte jag. Jag har min historia redan helt klar för mig. Sedan ändras den under skrivprocessen, man tar bort och lägger till och byta plats för scenerna. Det är sådant som hör till.

Nu ska jag fortsätta med min frukost och stora kopp kaffe på min lediga dag då jag jobbat hela helgen. Det kommer bli ett par timmars skrivande samtidigt som regnet öser ner utanför fönstren. Jag älskar att lyssna på smattrande regndroppar. Jag gissar på att det kommer ta minst 2 år till innan manuset är helt klar för utgivning.

 

7 reaktioner till “En milstolpe

 1. Med en sådan målmedvetenhet som du har kommer man långt, ska bli kul att följa din fortsatta resa.

  Gilla

  1. Hej M.S
   Tack för att du tror på min målmedvetenhet. Jag tror mycket på mitt manus och att jag en vacker dag ska bli färdig. Jag kommer kika in på din blogg och se vem du är. Skriver du på något just nu?

   Gillad av 1 person

   1. Hejsan! Klart du kommer bli färdig, någonstans skrev du att de flesta ger upp och så är det. Uthålligheten skiljer agnarna från vetet och du har både den och ett brinn för att lära dig hantverket. Känns som du gör det mesta rätt.
    Jag skriver nästan alltid på något, tre manus till förlag hittills (på 20 år) och ingen lycka än, för de har inte varit nog bra. Jag har varit rädd för att låta folk läsa och det är ett stort misstag, så heja dig som har testläsare på gång.
    Nu har jag för första gången bestämt mig för att skriva om manus, ett eller två av dem tror jag. Och låta folk läsa. Det kommer bli jobbigt, men det känns spännande också.
    Vad kul att du kollar in min blogg!

    Gilla

   2. Klart att jag ville kolla in din blogg. Har lagt till den till bloggar jag följer. Jag startade min blogg i juli månad, alltså förra månaden och jag hittar fortfarande inte rätt på alla sideboard, inlägg mm. Tack för ditt pepp 🙂 Jag förstår att det är jobbigt att låta andra läsa vad man har skrivit. Så har jag också känt, men där har skrivkurserna på distans hjälpt mig mycket. Det är inte så farligt faktiskt. Visst vill man höra massa positivt men att få läsa/höra något konstruktivt något som skulle kunna förbättras, har bara gjort mig starkare. Jag har tänkt att det är inte mig som person de tycker är negativt utan det är en del av texten. Då har självförtroende växt lite och ibland eller oftast har de rätt i sin konstruktiva kritik och så har jag ändrat och fått en bättre text. Så klokt av dig att skriva om ditt manus. Får man fråga i vilken genre och vad boken ska handla om i korthet?

    Gillad av 1 person

   3. Vad kul att du vill följa, tack! 😄
    Haha, nej att navigera WordPress kan vara svårt. Jag har jobbat med WP och utbildats i att använda det, så det känns som en fördel (fast jag blir förvirrad ibland ändå).
    Jag har funderat på att gå lite skrivkurser framöver, men det är svårt att navigera det landskapet – många säger sig kunna hålla kurser utan egentliga meriter tyvärr, så det lutar åt någon mer uppstyrd variant på universitet eller liknande.
    Jag vill absolut inte bara höra positivt! För i så fall är det dålig feedback, det finns alltid något att jobba på och det är ju den biten man vill åt. Har skrivit inlägg tidigare om att få feedback och urvalet av testläsare (alla som säger ja visar sig kanske inte lämpade). Jag är van att få kritik för sånt jag skrivit i jobbet som journalist, men det skönlitterära har varit svårare att blotta pga jante.
    Det senaste manuset, som jag tänkt jobba om, har temat förlåtelse och handlar om en dotter som får chansen att lära känna sin frånvarande pappa under en viss tidspress.
    Vad skriver du om? 😄

    Gilla

 2. Vad kul att hitta en till skrivblogg 🙂 Och vilken imponerande resa du har slagit in på. Det är verkligen inte lätt att skriva när man arbetar heltid, det kräver både engagemang och uppoffringar. Tycker du har en sund inställning, att det kommer att ta tid och det är nog en av anledningarna till att många som du säger ger upp tidigt, de inser att det TAR TID att skriva, mycket mer tid än de hade trott och kanske har lust att lägga. Men jag tror fullt och fast på att din tid och din omsorg kommer att löna sig. Massor av pepp på din skrivresa 🙂

  Gilla

  1. Oh, så glad du gör mig med dina vänliga och peppiga ord. Kan man säga ”peppiga”? Att skriva tar tid, det gör också att lära sig hantverket och research och till sist redigeringen. Att redigera har jag gjort några gånger med mina noveller till olika tävlingar. Men jag älskar att skriva och tänker på det konstant speciellt de sista tre-fyra åren. Jag visste inte om jag var tillräckligt duktig men när jag hade skrivit ett test och kommit in på Österlens Folkhögskola på en skrivutbildning på ett år, först då började jag tro på mig själv att jag faktiskt kunde skriva. Sedan har jag lärt mig från olika författare, när jag läst böcker och skrivarkurser. Oj, mitt svar blev längre än jag tänkt. Men det är så kul att prata/skriva med likasinnade människor. Tackar så mycket för dina pepp. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s