Nykläckt idè

En novellsamling!

Jag har suttit hela eftermiddagen och skrivit klart en novell till SKRIVA-tidningens tävling när jag kom på att jag ville göra en novellsamling av mina noveller. Jag kollade igenom min mapp och hittade hela tjugo noveller som är skrivna under en treårsperiod. Den tjugonde novellen blev klar för några minuter sedan. Vad säger ni om det?

Jag har sett och läst flera noveller i olika antologier och jag tror många även inkluderat mig själv att det är både mera lättläst med en novell där man får veta vad som både historien och slutet snabbare jämfört med en roman. Är det något som ni skulle tänka er att göra någon gång?

Temat för novellsamlingen har jag redan klart för mig. Och jag vill ge ut genom egenutgivning. Tänker också anlita en lektör när det blir dags för det är värt pengarna har jag hört av flera stycken. Tänker ni också skaffa en lektör när det blir dags?

Först behöver jag skriva typ tio noveller till. En bok innehållande trettio noveller borde bli bra. Jag behöver dessutom vila från mitt manus en tid för att komma på flera scener och då tänker jag också redigera de första tjugo kapitlen i boken parallellt med novellskrivandet en tid.

novellsamling

9 reaktioner till “Nykläckt idè

 1. Det låter som en jättekul idé med en novellsamling, för den som har lätt för noveller! Perfekt faktiskt! Jag har extremt svårt att komma på novellidéer så jag beundrar verkligen de som kan! Kör hårt, tycker jag! 🙂

  Gilla

  1. Jag fick faktiskt idèn från min FB-vän och skrivkursvän Chatrin Stenklyft som även gett ut boken http://www.bokus.com/bok/9789163787232/gladjetarar/ genom Vulkan.

   Men jag har under tre års tid samlat på mig ett tjugotal noveller redan och de kommer till användning nu. Ska skriva ett tiotal noveller och sedan anlitar jag en lektör innan egenutgivning. Om du har något tips på egenutgivare tar jag tacksamt emot det. Alla är ju inte bra vad jag har hört via FB-grupper. Så jag jobbar på för fullt. Själva idèr till noveller får jag oftast genom att jag läser en bok eller är ute en runda på stan, eller sitter på bussen. Alltså ”vardagliga oväntade händelser” som jag också tänkt skulle vara temat på novellsamlingen. 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Ah vad starkt gjort! Kul med vänner och skrivkollegor som inspirerar, sånt kan göra mycket. Samt att den som redan gjort den resan kan ge tips utifrån sina erfarenheter. Så du slipper göra samma misstag. För misstag gör vi ju alla tror jag, då o då. 🙂
    Hur menar du tips på egenutgivare? Menar du hybridförlag eller tryckeri eller själva författaren?
    Ah det låter som du är rena novellfontänen, 🙂 önskar jag hade lika lätt för dem, men för mig händer det Max en gång per år att jag får en novellide 🙂

    Gillad av 1 person

   2. Ja, det är kul med skrivänner även om det endast är feedback just nu. Men det är just det här med ”tiden” ska räcka till så många saker. Önskar jag kunde skriva på heltid och inkassera månadslön, hihi.

    Med tips på egenutgivare menar jag ex:Solentro, Printondemand mm. Om man har egna erfarenheter eller hört genom andra om det är bra osv. En del författare jag lärt känna på fb har egna förlag och ger ut sina böcker själva men jag har inga planer på eget företag. Hur ger du ut dina böcker?

    Nej, någon novellfontän är jag nog inte men oftast kommer ideerna när man minst anar det. Många ideer får jag från att läsa böcker och där hittar man många tips 🙂

    Gillad av 1 person

  1. Tack! 🙂

   Och tack för tipset, ska gå in och titta på länken. Jag känner att jag vill ägna mig åt skrivandet och ge ut får bli via egenutgivning typ Solentro, Vulkan mm. Har du någon erfarenhet av egenutgivning?

   Gilla

   1. Nej tyvärr, ingen erfarenhet. Men jag vet att en kille i Umeå, Jakob Mjöbring (boken ”Köld”), som gav ut på Vulkan och nu ges ut av förlaget North Chapter, så det kan vara ett bra sätt att bli sedd kanske.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s