Börjar redigera råmanus…

Ja, så har jag tänkt till igen…Om jag ska komma någonvart med manuset behöver jag försöka göra lite på vardagskvällar också. Det är tänkt att jag ska ägna flera timmar varje helg åt mitt manus men inser att det tar sååå lång tid att bli klar..

Och för att hålla karaktärer, scener, miljöer etc ajour  något så när så har jag börjat redigera de första tjugo kapitlen. De är utskrivna på papper för att läsas för första gången med nya ögon och det är jättespännande. Första kapitlet är redigerat och inskrivet i råmanuset precis ikväll och jag känner mig så nöjd. 🙂

Min skrivplats och lite av slutet på första kapitlet får ni läsa här:

img_0584

När redigeringen och det är inskrivet ska jag skicka det till mina två testläsare för respons.  Samtidigt som jag väntar på deras respons fortsätter jag skriva andra delen av boken. Har förhoppning om att hitta hur jag ska göra fortsättningen bättre och mera spännande, oväntade vändningar mm. Kanske lägga in ytterligare någon karaktär? Mina testläsare har säkert både idéer och förslag på ändringar eller totalt strykningar. Då är det bra att få deras omdömen på halva manuset. Eller tänker jag fel?

Hur gör ni när ni skriver?

Redigerar ni allra sist eller lite då och då?

Har ni också testläsare?

 

 

5 reaktioner till “Börjar redigera råmanus…

 1. VAd fint du har det i skrivarhörnan 🙂 och manuset ser spännande ut 🙂
  För mig är testläsare ett absolut måste! Jag har en eller två som läser rättså snart i processen för en första feedback, fånga logiska luckor, trovärdighetsproblem osv. Den här gången har jag även ett par till läsare som ska läsa den mer färdigredigerade versionen, och det ska bli riktigt spännande.
  Var har du hittat dina?

  Gillad av 1 person

  1. Tack! 🙂
   Ja, jag tycker om min skrivplats även om den är liten. Ska köpa en anslagstavla att sätta mina post-it lappar på, just nu ligger det i en hög. Så bra du säger det Katarina att du har testläsare tidigt i processen. Precis som jag tänkte på igårkväll. Den ena testläsaren har jag lärt känna på en av mina skrivkurser och den andra är en granne där jag bor som erbjöd sig själv då hon älskar feelgoodböcker. Var har du hittat dina?

   Gillad av 1 person

   1. Anslagstavla låter som en bra idé. 🙂
    Ja relativt tidigt iaf, jag hade hunnit skriva hela i en första vända, så den första testläsare kom in i omskrivningsfasen. Jag låter nog nästan ingen läsa ett Råmanus, hehe, men det är nog mest för att jag är så självkritisk, vill att man åtminstone ska förstå vad jag försöker åstadkomma först 😉 men känner man att man behöver någon som hjälper en att bena ut alltihop är det nog ingen dålig idé. 🙂
    Jag hittar oftast mina via bloggen (den gamla) eller via fb.

    Gillad av 1 person

 2. Vad mysigt med tänt ljus och ombonad skrivhörna. Manuset ser intressant ut! Jag kan själv inte få barn p.g.a (eller snarare tack vare) en operation. I mitt fall är det så att jag/vi aldrig velat ha några heller, som tur är.
  Jag skriver klart hela råmanus och redigerar sedan, nuvarande manus redigerar jag och jobbar om för tredje gången. När jag släpper det till testläsare är det en skrivarvän jag lärt känna genom bloggen som är författare, och en annan skrivarvän från journalistutbildningen. Det kan vara svårt att hitta testläsare som är beredda att investera den tid det tar, att sortera bort de som inte levererar och testa nya är att rekommendera.

  Gillad av 1 person

 3. Tack så mycket Marie för att du tycker manuset ser intressant ut. Förstår att du läst det och ja min huvudkaraktär kan inte få barn tyvärr.
  Först tänkte jag också skriva klart men då jag jobbar heltid och skriver bara på helgerna så kommer jag lätt ur historien. Att höra vad mina två testläsare tycker när ungefär halva manuset är skrivet kan var intressant och lärorikt. De kommer garanterat med tips, vilket jag givetvis hoppas såklart. Jag tror också det är svårt att hitta testläsare men kvinnan från skrivkursen är jag också testläsare till så vi byter tjänster med varandra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s