Få karaktärerna levande

Idag har jag spenderat flera timmar med att läsa om ”hur man får karaktärer mer levande”, från SKRIVA-tidningen, redigerat tre kapitel och skrivit in ändringarna i manuset samt skrivet detta blogginlägg. Det har varit en riktigt skön söndag i min ensamhet. Ljuvligt att höra sina egna tankar.

Idag har jag valt att vara hemma själv och jag älskar känslan av att inget får störa mig.Jag svarar inte i mobilen, ingen facebook förutom nu ikväll då. Bara jag, mitt kaffe, min dator, block och penna och levande ljus omkring mig. Vem behöver åka till spa?  🙂

Känner mig fullkomligt nöjd och ska snart vispa ihop en omelett som middag med sallad till mig.

Hur gör ni era karaktärer så levande som möjligt? 

bild

Nu är jag väldigt nyfiken på om ni också känner den där ”drivkraften” pocka på er uppmärksamhet ofta?

Känner ni begär efter att få skriva så gott som dagligen?

Trots att jag ännu inte gett ut någon bok (vilket jag kommer göra via egenutgivning) så har jag ”drivkraften” inom mig. Varje dag tänker jag på ”bokstäver, karaktärer, miljön etc” Det är ett MÅSTE. För mig är skrivandet rena hälsokuren. Jag varvar ner och känner mig väldigt avslappnad. I mitt eget hem hämtar jag kraft och tålamod inför varje veckas prövningar både i arbets- och privatlivet. Jag mår som bäst då faktiskt.

Igår när det blåste halv storm stod jag i mitt inglasade uterum med glasdörren öppen och lyssnade på blåsten. Hur lät det? Jo, det lät som olika vinande ljud med varierande styrka, ibland lägre och ibland högre toner. Gräsmattan har åter fått sin gröna färg tillbaka av allt regnande de sista två veckorna. De gulröda löven som låg på gräsmattan prasslade när de fångades  upp av vinden och flög iväg.Hösten var verkligen kommen till Lund i Skåne.

Hur har ni det med vädret där ni bor?

 

11 reaktioner till “Få karaktärerna levande

 1. Vilket trevligt inlägg! Att ha så mysigt hemma att inget spa behövs låter som en toppensöndag 😊

  Jag ser mina karaktärer tydligt framför mig, energin i dem, och tänker mycket på dem. Lite som om de lever utan mig, jag undrar hur de har det och så. Låter kanske knäppt?! Fast i manuset jag nu jobbar med hade jag en del problem med känslan för huvudpersonen, det ledde till att jag bytte yrke på henne och vips fanns hon där utan suddiga konturer. Brukar intervjua karaktärerna, ställa dem inför situationer, för att lista ut temperament, moral & empati exempelvis. Det hjälper mig.
  Vad härligt det låter med skrivandet som en slags återhämtning, så har det aldrig varit för mig, det tar oftast en massa energi fast det är jätteroligt och jag inte vill sluta. Därför skriver jag inte när jag vill, utan mer planerat och tidsbegränsat.

  Satsar du på egenutgivning direkt? Vore kul att läsa mer om dina tankar kring det.

  Här i Norrland har senhöstvärmen kommit tillbaka med +7 grader i natt. Ha en fin dag! 😊

  Gillad av 1 person

  1. Så bra det kan bli när du bytte yrke på din karaktär. Jag gillar verkligen att umgås med mina karaktärer precis som du säger. Oftast föredrar jag dom framför riktiga människor efter arbetstid i alla fall – är det skönt att vara ensam. Jag har ett formulär som jag laddat ner någonstans ifrån där jag skriver in mycket om var och en karaktär som ett register ungefär.

   Ja, jag tänker satsa på egenutgivning direkt. Är med i grupp på FB och där får man värdefulla tips om egenutgivning. Norrland är långt ifrån Lund men nästan samma väder som här 9+ och regn idag onsdag. Ha en trevlig kväll! 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Ibland krävs det mer drastiska åtgärder (som ett yrkesbyte) kring en karaktär för att få fason på den 😄 Även om det extra arbetet tar emot lite så kan det absolut vara värt det.
    Minns du var du hittade formuläret? Skulle gärna läsa ett blogginlägg om det!

    Intressant att du satar på egenutgivning direkt, hur kommer det sig? Det har verkligen hänt mycket på den fronten bara de senaste 2-3 åren, en spännande och positiv utveckling.
    Jag har blivit mer nyfiken på den formen senaste året, även om jag fortfarande upplever mig behöva den validering ett ”riktigt” förlagskontrakt innebär. Jag behöver att någon annan tror på mig, så skulle man kunna säga. Efter tre refuserade manus finns tveksamheten kring om jag är ”bra nog”.

    Oj! Lund är långt från Norrland 😄 Nästan som en annan klimatzon, fast just nu är det plusgrader här med.
    Ha en fin dag!

    Gillad av 1 person

   2. Jag håller fullständigt med dig om åtgärder i varierande nyans. Jag måste säga att skriva en bok är mycket svårare än jag trodde. Så många trådar att hålla i och som ska vävas ihop i slutet eller som jag tänker göra en trilogi med några cliffhangers i slutet. 🙂
    Jag kopierar in dokumentet här så kan du bara kopiera det om du vill:

    Beskriv din karaktär
    Vad heter karaktären?. …………………………………………………………………………………………..
    Hur gammal är karaktären? ……………………………………………………………………………………………..
    Hur ser karaktären ut? …………………………………………………………………………………………………… Kroppsform? Längd? Ögonfärg? Hårfärg…?
    Hurdana kläder brukar karaktären ha? ………………………………………………………………………………
    Vad heter platsen där karaktären bor? ……………………………………………………………………………..
    Hur bor karaktären? ……………………………………………………………………………………………………… I en lägenhet? I ett tält? I en villa? I en grotta? Under en bro? I skogen? I ett slott eller… ?
    Hurdan ser karaktärens närmaste familj ut? …………………………………………………………………….. Föräldrar? Syskon? Kusiner? Mormor? Husdjur eller…?
    Vad gör karaktären på vardagarna? …………………………………………………………………………………. Arbetar? Går i skolan eller…?
    Vad tycker karaktären är roligt att göra? …………………………………………………………………………..
    Prata i telefon? Teckna? Spela dataspel? Åka inlines? Gräva? Vandra i fjällen? Cykla eller…?
    Vad är karaktären allra bäst på? ……………………………………………………………………………………… Teckna? Simma? Sjunga? Klättra? Baka tårtor? Berätta roliga historier? Dansa eller…?
    Hurdan är karaktären? LUMUMMA ………………………………………………………………………………….. Sprallig? Lugn? Vänlig? Hjälpsam? Generös? Modig? Påhittig? Får lätt nya kompisar eller…?
    Hurdan är karaktären?
    Tjurig? Retlig? Oschyst? Snål? Kaxig? Sur? Otålig eller…?
    Hur ser karaktären på sig själv?
    Jag är stark… snäll… omtyckt… påhittig… pratsam… utanför eller…?
    Vad är karaktären rädd för?
    Ormar? Spindlar? Åska? Mörker? Hissar? Trånga källargångar? Ensamhet? Höga ljud eller…?
    Vad är det bästa som kan hända karaktären? ……………………………………………………………………
    Vad är det värsta som kan hända karaktären? ……………………………………………………………………
    Vilken är karaktärens hemlighet? ……………………………………………………………………………..

    Detta gör jag med varje karaktär i mitt manus och penetrerar ännu djupare med min huvudkaraktär. Hoppas det blir till nytta för dig.
    Att själv ge ut är mera vanligt numera. Om jag ska vänta på förlag tycker jag det blir för lång tid. Jag har tre testläsare och ska sedan anlita en lektör innan jag egenpublicerar boken.
    Jag läser gärna några sidor av ditt manus för lite feedback om du vill?
    Nu ska jag skriva in tre kapitel i råmanuset som jag redigerat innan jag ska se ett nytt avsnitt ur ”The affair” på Netflix.
    Ha en skön kväll.

    Gillad av 1 person

   3. Tack så mycket! Ska testa den här modellen 😊
    Ja, både att planera och skriva ett bokmanus tar lång tid och kan vara komplicerat – för att inte tala om redigeringen och att få ihop allt.
    En trilogi är inte illa! Var i den processen befinner du dig?
    Förlagsvägen är långsam, det håller jag med om efter tre refuserade manus, men å andra sidan har jag inte bråttom 😄 Om du har tips på bra lektör får du gärna berätta vem du anlitar, det känns som en formidabel djungel!
    Antar gärna erbjudandet om några sidor testläsning, det var vänligt. Kollar på din sida och mejlar. Trevlig helg!

    Gilla

   4. Jag har skrivit ungefär 47% av råmanuset och har några funderaringar på hur utvecklingen ska formas men vill ha lite idèer. Därför redigerar jag nu de kapitel som är skrivna och ska förhoppningsvis till i december månad skickas ut till mina testpersoner som får en månad på sig at läsa och kommentera för feedback. Varför inte använda sig av deras idéer?

    Lektören har jag inte bestäm ännu utan får återkomma med det.

    Kul, jag har sett ditt mail och läser det under helgen. Ok, jag skickar då också några sidor till dig för feedback i helgen. Ikväll jobbar jag på akuten i Lund. Just nu äter jag middag. 🙂
    Trevlig helg!

    Gillad av 1 person

   5. Vad långt du kommit med råmanuset, vad roligt! Hur vet du att det är exakt 47 procent? Jag vet aldrig hur långa mina blir 😄
    Oj, vad intressant med akuten, hoppas inga allvarliga fall kommer in.
    Ser fram emot både feedback och att lösa en bit av ditt.
    Ha en bra kväll!

    Gillad av 1 person

   6. Riktigt exakt vet jag inte men tänkt skriva cirka 70 000 ord innan jag skickar till testläsare igen och sedan lektören. Har nu upptäckt medan jag själv börjat redigera fem kapitel att orden ökar i varje kapitel. Totalt är mitt manus på cirka 33000 ord i skrivande stund men ska skriva ikväll och skicka feedback till dig:)
    Ha en bra kväll!

    Gillad av 1 person

   7. Det verkar vara väldigt olika hur alla gör med råmanusen. Jag vet många som skriver kortare och sedan bygger ut, själv skriver jag långt och kapar en massa och skriver om 😀
    Ha det fint så länge!

    Gilla

 2. Jag tror på att göra olika övningar för att lära känna sina karaktärer. Att t.ex försätta dem i olika situationer, vad gör hen när kaffet kokar över/bussen är sen/en närstående dör/det ösregnar etc. Jag använde det första scenariot för att lära känna en karaktär jag inte hade så bra grepp om, hur kommer hon reagera om kaffet kokar över? innan övningen tänkte jag – det är för banalt, vad ska jag få ut av detta men jag provar, det är ju kul att ”leka” lite med skrivarövningar så varför inte. Övningen förvånade mig för att det kom fram helt nya sidor hos karaktären, precis som när man utvecklar en vänskap och personen man lärt känna blir mer och mer nyanserad så tror jag att en del karaktärer man skriver om är som vänskaper, i alla fall de karaktärer man tycker om.

  Här är det dystert måndagsväder, perfekt för att dricka te och skriva i! Och ganska friskt skön luft att andas. Ha en fin måndag 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Absolut är övningar perfekta för att lära känna sina karaktärer. Jag tycker verkligen om att umgås med mina karaktärer och därför tänker jag göra en trilogi med mina. Varför ska man skaffa nya karaktärer i nästa bok om man har lärt känna dom i första boken?

   Usch, här regnar det idag onsdagskväll. Precis hemkommen från jobbet. Ha en trevlig kväll 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s