Lektörpodden – Gestaltning

Härligt, en ledig dag idag och imorgon. Dagen ägnades först till ett par timmars skrivande och ännu ett kapitel är klart. Har nu endast sista kapitlet eventuellt blir det ett till kvar att fila på. Men det går framåt.

I eftermiddags tillsammans med en kopp te och knäckebröd lyssnade jag på lektörspodden. Den handlade om gestaltning denna gången vilket jag tycker är mycket intressant att lära mig mer om för det är svårt många gånger. Det var Paulina Martinz Wilson (länk på namnet) som tillsammans med Ann Ljungberg som pratade.

Det som jag noterade på pappret var dessa punkter.

 1. Miljön, karaktären med egenskap, platser är också gestaltning. Detaljer ger en tydlig gestaltning.
 2. Känslor är vanligast att gestalta.
 3. Dialoger är effektfullt och ger ett framåt driv i  berättelsen.
 4. Låta karaktärerna ha en handling. Ex: En man går fram och spottar på någon annan.
 5. Inre monolog – där karaktären tänker är också utmärkt att gestalta.
 6. Man kan blanda beskrivning och gestaltning. Det funkar bra.

Tempot i texten var också något man skulle tänka på. Inte för högt för då tröttas läsaren ut – skriva in lugnare små pauser emellanåt. (Något jag ska se över i redigeringen).

Till sist så spara gestaltningen till de viktiga scenerna och karaktärer. Att undvika adjektiv – istället använda verb.

När jag läser böcker numera (efter gått skrivutbildningar och snart skrivet ett manus alldeles själv) så läser jag med ”författarögon”. Detta nämndes i podden. Ganska intressant.

Känner ni också att ni har ”författarögon” när ni läser?

Tycker ni också att gestaltning är svårt?

Om ni inte har lyssnat redan så gör det! Den var intressant idag och mycket trevlig!

 

 

 

6 reaktioner till “Lektörpodden – Gestaltning

 1. Gestaltningen tar nog tid för många att komma underfund med och behärska tror jag. Men det är kul när man gör det. Sedan kan man ju hela tiden bli bättre och ta det längre ändå 🙂
  Jag upplever absolut att man som författare läser andras böcker med en annan sorts ögon. På ett sätt är det synd, böcker man kanske skulle ha gillat om man inte fastnat för vissa tekniska problem eller liknande får inte riktigt samma genomslagskraft hos en. Istället sitter man och stör sig på saker som skaver. På ett sätt ”förstör” kanske skrivandet läsningen för en lite. Inte så att man inte gillar det, för det gör man ju såklart, men att man blir medveten om texten på ett annat plan och inte kan koppla bort redigeringsögonen och bara försvinna in i storyn på samma sätt längre. Mig händer det bara någon gång per år, då jag stötte på en särdeles bra bok som får mig att glömma allt annat och bara svepas med.

  Gillad av 1 person

  1. Skönt att höra att gestaltning tar tid för andra också. Har förstått att det hantverket är svårt och jag blir glad varje gång jag lyckas få till en bra mening med gestaltning. 🙂

   Visst förstör det lite av själva läsandet, håller med dig Katarina. Men samtidigt lär man sig otroligt mycket om hur författaren både skriver och bygger upp sin roman. Ja, det är sällan man sjunker in i historien som förut innan man började skriva. Men jag gjorde det med Nora Roberts ”Händelser vid vattnet” som jag tyckte mycket om.

   Gillad av 1 person

 2. Jag tycker att gestaltning är supersvårt! Får kämpa med det hela tiden. Pratade med en kompis som också är journalist om det, hon skriver också skönlitterärt, och vi kom fram till att vi har i ryggmärgen att berätta, nå pudelns kärna utan omsvep. Så att skriva skönlitterärt kräver sitt, även av oss som jobbat med text hela yrkeslivet.
  När en bok är riktigt bra slutar jag tänka på hur den är skriven, gestaltad o.s.v. Det har blivit ett kännetecken för mig, när jag släpper ”författarblicken” och omedvetet blir en läsare så har författaren skrivit något (i mina ögon) riktigt bra.
  Jag älskar alla bra poddar som finns där ute just nu, de är guld värda för att tanka inspiration. Men Lektörspodden har jag inte hunnit lyssna på ännu, tack för tipset!

  Gilla

 3. Jag har svårt att släppa ”litteraturvetarblicken” då jag måste använda den nästan varje dag för mitt skolarbete. Så jag analyserar nog texterna på ett annat sätt – omedvetet, men ändå på någon nivå medvetet.

  Gestaltning har jag alltid tyckt är superspännande. Skrev ganska mycket om det i min B-uppsats i litteraturvetenskap. Absolut ett intressant ämne att fördjupa sig i, och något man nästan alltid kan lära sig mer om.

  Gilla

  1. Hej och välkommen till min blogg!

   Gestaltning är bara så kul att arbeta med men svårt. Till hjälp har jag köpt Elisabeths Rex 3 böcker om gestaltning. Och ju mer man skriver desto bättre blir man på gestaltning. Inte desto mindre får man mycket hjälp också när man läser böcker. 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Ja, precis. Gestaltningsbibeln. Visst kan jag rekommendera de. Där finns både vad man inte ska skriva typ vilka ordspråk eller klyschor och vad man ska skriva i typ röstlägen, kroppsspråk och ord. Mycket bra när man behöver lära sig om gestaltning. Sedan dokumenterar jag andra gestaltningar när jag läser böcker i ett exceldokument för mitt eget skrivprojekt, men det är precis färdigskrivet och i redigeringsfasen. Håll utkik, snart kommer bokomslaget ut på bloggen. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s