Författardröm

Ända sedan jag var en liten flicka har jag älskat att skriva. I skolan skrev jag skrivstil och fröken berömde mig ofta för att jag höll mig innanför linjerna. När jag blev tonåring skrev jag både dagbok och noveller till tävlingar.

Nu som en vuxen 50+ har jag taget modet till mig och försökt förverkliga min dröm om att skriva en bok. Det är inte många som vet om min dröm eller att jag skriver. Bara familjen och några vänner samt några arbetskamrater.

Anethe 54 år

Vägen dit var inte spikrak utan först behövde jag lära mig hantverket.Sökte på nätet och fann en utbildning på Österlens Folkhögskola.  Gick där en 1-årig skrivutbildning 2014-2015 och lärde mig massor om själva hantverken och att läsa böcker, där kan man lära sig hur mycket som helst. Under utbildningen 2014 började jag skriva på min synopsis till min första roman. En feelgoodroman för att jag bara älskar att läsa sådana böcker som får en till att må bra.

Min nyfikenhet stillades inte utan jag ville lära mig mera. Så hösten 2015 och våren 2016 gick jag två distanskurser hos Jorun Modèn Författarkurs distans. Författarkurs nummer 3 kommer jag gå våren 2017.

I maj 2015 började jag så smått skriva på mitt råmanus – en feelgood roman. I början gick det knaggligt och jag redigerade mycket. Det tog en evig tid med att skriva några scener och att göra karaktärer som jag än idag formaterar om. Även att tänka ut hur storyn skulle ha för vändningar och överraskningar. Nu kanske ni undrar varför feelgood? Jo, för att jag själv bara älskar att läsa sådana böcker. Känslan av att må bra och känna sig älskad och älska är sen bästa känslan jag vet. Man måste skriva om sådant man brinner för och jag brinner för kärlek i alla olika skepnader.

Nu har lite mer än ett år gått augusti 2016 och i skrivande stund är mitt råmanus cirka 60% skrivet i word. Ja, jag skriver i word och det fungerar superbra. Har strukturerat upp varje karaktär, scen och kapitel. Gått igenom alla skrivna kapitel för att se över att dramaturgin håller. I min bokmapp finns över trettio dokument som innehåller mitt allra första råmanus. Och viktigt är att jag har allt upplagt på OneDrive för dels back-up och dels kan jag skriva på vilken dator som helst. Nu under min sommarsemester 2016 har jag skrivet så gott som dagligen och det känns jättebra. Har ofta kommit in i ”flow” som man säger och historien flyter på bra.

Har börjar mitt heltidsarbete igen efter min härliga sommarsemester på Lunds sjukhus och då blir det inte så mycket tid över. Men jag har planerat att åtminstone 4-5 timmar varje helg ägna åt mitt skrivande. Det har jag lovat mig själv.

Under hösten och vintern 2016 blev det inte så mycket skrivet mer än på mina lediga dagar. Men jag såg att råmanuset ändå ökade för varje gång jag skrev. Detta sporrade mig oerhört. Jag hade också hittat några facebookgrupper där jag fick en hel del hjälp på vägen, mest angående min egenutgivning.

Den 1 februari 2017 bytte jag jobb till akutmottagningen i Lund. Jobbar fortfarande heltid också men har planer till att 2018 gå ner i arbetstid för att frigöra tid för skrivandet. Där berättade jag också ganska direkt för många att jag skrev på en feelgoodroman. Jag kände och känner fortfarande en fantastiskt stolthet som klarat av denna bedrift att skriva klart en bok.

Så äntligen är råmanuset färdigskrivet  i februari 2017 i 100 % i word. Redigeringen, testläsarna, lektör- och korrekturläsningen tog sammanlagt sex månader.  Min författardebut gjorde jag den 11 september 2017  på mitt nystartade Anemon förlag som egenutgivare. . Tryckning av böckerna görs via Publit och är ute på Bokus och Adlibris.

LOGO_Anemon_forlag_RGB

Två veckor senare nämligen den 28 september 2017 kom ett mail på facebook från Jessica Rudin att de var intresserad av min roman. De ville läsa några kapitel. Jag trodde inte det var sant. Vill de som är så stora läsa min roman? Jag mailade Mia Fallby som är min formgivare och som gjort detta vackra omslag ni ser nedan. Och den 6 oktober 2017 alltså för 16 dagar sedan idag, vill de ge ut min roman i både ljudbok och ebok på de strömmande kanalerna Storytel, Nextory. Mofibo med flera. Den 11 oktober skrev jag avtalet och har dansat på moln sedan dess.  Min författardröm har äntligen slagit in. Till er som skriver – ge aldrig upp utan fortsätt skriva om ni brinner för det. Önskar er alla som läser detta ett stort varmt lycka till. Kramar i massor. ❤ ❤ ❤

 

Effektbild
Del 1 om Jessica

 

Annonser