SMAKPROV DEL 2

Drömlivet i Toscana ljudbok ett lyssnarprov från Bokus

9789178291892_200x_dromlivet-i-toscana_ljudbok


Här ges  ett smakprov av första kapitlet ur boken Drömlivet i Toscana

Jessica, maj 2011, Toscana

EN DOFT AV GRILLKOL slår emot Jessica när hon kommer ut på gården. Borta vid grillen står Maria i full färd med att fixa middagen. Hon är kvinnan som kom in i hennes liv, först försiktigt trevande som en fin arbetskamrat, men nu är hon hennes partner och nästbästa vän i vått och torrt.

På andra sidan, bakom grillen, sträcker kilometerlånga fält av blivande solrosor ut sig. Jessica kan stå och betrakta fälten hur länge som helst och bara njuta, tiden stannar för stunden. Hon iakttar hur ståtligt de reser sig upp från jorden, deras moder, som gödslat och vattnat dem för att överleva och växa under de starka solstrålarna.

Jessica har så mycket att vara tacksam över.

– Speciellt för detta, mumlar hon och vänder blicken ner i vagnen som står tryggt i skuggan under ett blommande citronträd.

En liten mörkbrun hårtofs tittar fram under den vita tunna bomullsmössan. Sakta drar hon ner filten, försiktigt för att inte väcka henne, och fullkomligen översköljs av moderskänslor som om hon vore hennes egen.

Men det är hon inte.

Alicia gnyr till och tappar nappen. Jessica böjer sig ner och ta upp henne på axeln. När hon håller lilla Alicia tätt intill, när hon får känna den här varma och ömtåliga kroppen infinner sig en obeskrivlig lyckoruskänsla. Det är ett mirakel att hon finns.

Ett litet rap hörs och Alicia kurar ihop sig i hennes hals. Varma andetag som känns lika skönt som en ljummen medelhavsbris.

Jessica håller henne tätt intill, den lilla kroppen är varm. Så levande är detta lilla knyte på knappt fyra månader. Alicia kommer aldrig någonsin få lära känna sina föräldrar. Men Jessica lovar i denna stund att alltid finnas till hands för henne.

– Jag kommer alltid lyssna på dig och vara din trygghet, viskar hon i örat på Alicia som gnyr till precis som om hon hört henne.

Långsamt rör hon sig fram och tillbaka i en vaggande rörelse. Precis när hon vänder sig om får hon syn på Marias rynkade ögonbryn. Vad är det med henne?

Jessica drar in Alicias doft och sluter ögonen. Detta är himmelriket och hon har svårt att hålla tårarna borta. Sakta letar de sig ner för kinderna och den desperata längtan hon haft i åratal efter barnet som aldrig blev till får utlopp. Känslan av åren som passerat sköljer över henne och minnet av Niklas som rycktes bort alldeles för tidigt från livet.

Hon smeker Alicia över ryggen i trygga, mjuka tag. All kärlek som hon har ska hon ge till detta ljuvliga flickebarn. Hur kan man låta bli att älska henne?

Maria har dukat bordet fint, som hon gör vid varje måltid som intas ute på deras hacienda. Jessica promenerar dit bort och lägger försiktigt ner Alicia i vaggan som står under tak. Slår sig ner på stolen bredvid, men ena foten lätt vaggande i hopp om att Alicia ska somna om, som hon ofta gör.

Skymningen faller sakta. Lyktorna på gården tänds. Långsamt sveper Jessica blicken över lågorna som fladdrar på bordet. Maria står vid grillen och plockar upp köttbitarna som doftar så gott så smaklökarna dreglar. Det ryker från tallriken, varm pastasallad med grillade köttbitar. Ljuvliga dofter blandas i kvällsluftens bris.

– Mm … det ser verkligen gott ut, Maria.

– Jag försöker alltid göra det bästa för dig.

– Det vet jag, svarar hon och lägger handen ovanpå hennes.

Maria ler mot henne och lyfter vinglaset högt i luften.

– Skål för ett nytt kapitel i våra liv. Jessica nickar.

– En ny start!

Hennes kinder blossar trots att hon ännu inte druckit något vin, och ett förväntansfullt pirr infinner sig i magtrakten. Maria sätter ner glaset sakta och tar en tugga av det grillade köttet.

– Älskling, vad säger du om att ta desserten däruppe?

Jessica kan inte förneka att hon är lite lockad av erbjudandet, men det är något som skaver. Varför rynkade Maria på ögonbrynen innan?

– Nja, faktiskt är jag trött ikväll. Alicia har sugit musten ur mig. Hon har inte sovit så bra idag. Flera gånger har jag vankat fram och tillbaka med henne. Så allt jag egentligen önskar är en skön natts sömn. Om du förstår vad jag menar?

– Visst, jag förstår alldeles perfekt! Du är trött för att du rullat Alicia i vagnen halva dagen, svarar Maria i irriterad ton. När sjutton ska du prioritera mina behov?

– Nu är du orättvis, försvarar Jessica sig och drar ut stolen. Du vet att jag har ett ansvar för Alicia. Hon är oförmögen att ta hand om sig själv.

– Visst, gå du och lägg dig och ta Alicia med dig, så dukar jag av här, säger Maria och himlar med ögonen.

Jessica står vid diskbänken och fyller upp diskhon med varmt vatten samtidigt som hon sprutar ner några droppar Yes. Tankarna förflyttar sig till Alicia som har gnällt och varit jobbig den senaste veckan, det är nog tänderna som är på gång. Jessica kan inte så mycket om bebisar, så den sista tiden har hon sökt information på nätet. Mest för att få veta vad som händer i de olika åldrarna. Alicia är fyra månader och Jessica tycker att det är tidigt att få tänder, kanske hon håller på att bli sjuk. Attans också att Maria inte kan vara mer förstående istället för att låta så besvärad. Ända sedan Alicia kom till dem har någonting smugit sig in mellan dem.

Barnskrik hörs från barnrummet. Skit också! Hon slänger diskhandduken på köksbänken. Nu hinner hon inte bli färdig med disken och säkert inte äta lunch heller.

Med snabba steg kilar hon uppför stentrappan och står framför Alicias spjälsäng. Irritationen rinner av henne när hon ser på barnet, det mörkbruna lockiga håret är fuktigt och klistrat längs kinderna. De blå ögonen tittar stort på henne och de små knubbiga armarna sträcks upp i luften, och hon böjer sig ner och plockar upp henne.

Hon styr sedan stegen direkt mot fönstret och öppnar upp på vid gavel, så förmiddagsbrisen kan fläkta och göra rummet svalare. Sommaren är här med solsken och kärlek.

Hon trycker Alicia närmre och snusar på henne, den mjuka varma bebiskroppen fyller henne med livslust. Det finns bara en sak som är viktig och det är Alicia – hon ska få en kärleksfull och harmonisk barndom. Precis som hon själv fick.

Vill ni beställa Drömlivet i Toscana av mig och få den signerad för 200 kr + frakt mejla mig på anethe17@hotmail.com

Drömlivet i Toscana kan lyssnas på tidigast den 19/8-2019.

Omslagsbild Drömlivet i Toscana till websida isbn 9789198424874